Miksi Ultimate Finnish Notebook on tehokas työkalu suomen kielen oppimiseen?

Miksi?

Miten Ultimate Finnish Notebook eroaa muista oppimateriaaleista? Miksi se kannattaa hankkia? Miksi se on hintansa arvoinen?

Ultimate Finnish Notebook on tehokas työkalu suomen kielen oppimiseen, koska sen avulla saat muistakin materiaaleista enemmän irti. Kielen oppimisessa tärkeintä on löytää yhdistelmä materiaaleja ja metodeja, joita käytät säännöllisesti ja jotka toimivat juuri sinulle parhaiten. Esimerkkejä näistä ovat tekstikirjat (oppikirjat), sovellukset, musiikki, videot ja oppitunnit. 

Oppiessasi uusia asioita suomen kielellä, lisäät aina opitut sanat ja lauseet UFN-vihkoon, joka on jaoteltu 66 eri aihepiiriin. Etsi sopiva aihepiiri, jonka alle uusi sanasto sopii ja kirjoita kyseiselle aukeamalle juuri oppimasi sanat ja lauseet. Jokaisen aukeaman vasemmalla sivulla on valmiiksi sen aihepiirin tärkeimmät sanat ja lauseet sekä englanniksi että suomeksi. Aukeaman oikealla sivulla on tyhjää ruutupaperia, johon voit lisätä omat muistiinpanosi.

Ultimate Finnish Notebookin ensimmäinen aukeama
Tässä on UFN-vihkon ensimmäinen aukeama. Vasemmalla on valmiina hyödyllisiä sanoja ja lauseita, jotka liittyvät tervehtimiseen. Oikealla on tyhjää tilaa sanoille ja lauseille, jotka olet oppinut.

UFN-vihko eroaa muista oppimateriaaleista siten, että se kehittyy käyttäjänsä mukana. Tekstikirjat ja monet muut materiaalit täytyy päivittää kielenoppijan kehittyessä alkeistasolta kohti edistyneiden tasoa. Pääset keräämään UFN-vihkoon kaikkein tärkeimmän ja relevanteimman sanaston. Tämä sanaston kerääminen tapahtuu eri lähteitä käyttäen. Lopulta vihko on juuri sinun näköisesi kokoelma hyödyllisiä sanoja ja lauseita. Sieltä voit kerrata perusasiat aina säännöllisin väliajoin ja sitä kautta vahvistaa kielitaitoasi. 

Kun vihko on kokonaan täytetty, siihen on silloin mahtunut jopa 5000-6000 sanaa suomen kielestä. Mihin tämä arvio perustuu? Vasemmilla sivuilla on valmiiksi yli 3000 sanaa ja lähes 700 lausetta. Tyhjille (oikeille) sivuille mahtuu teoriassa toiset 3000 sanaa, mikäli keskityt keräämään mahdollisimman paljon lisää sanoja. Todennäköisempää kuitenkin on, että käytät valmiiksi vihossa olevia sanoja muodostaaksesi erilaisia lauseita. 

Pelkästään 3000 sanaa vastaa noin 90-95 prosenttia arkikielessä tarvittavasta sanastosta joten, kun lisäät tyhjille sivuille sinulle olennaista sanastoa, tulee tuo prosentti nousemaan. Missään muussa suomen kielen oppimateriaalissa ei ole tilaa näin suurelle määrälle sanastoa. Mikään muu suomen kielen oppimateriaali ei ole yhtä monikäyttöinen ja mukautuvainen erilaisille oppijoille.

Ultimate Finnish Notebook makaa pitkospuiden päällä.
Suomen kielen oppiminen on loputon matka. Onneksi Ultimate Finnish Notebook on hyvä matkakaveri.

Miten?

Miten saat kirjasta maksimaalisen hyödyn irti? Kuinka usein sitä kannattaa käyttää? Miten opit sen avulla parhaiten uusia sanoja?

Saat kirjasta maksimaalisen hyödyn irti, kun käytät sitä yhdessä muiden oppimismateriaalien kanssa. Tätä käyttötarkoitusta varten vihko alunperin luotiin. Kun olet käyttänyt lukuisia eri tekstikirjoja, harjoituskirjoja, sanakirjoja, sovelluksia ja muita materiaaleja, niin lopulta kaikki olennainen tieto suomen kielestä löytyy UFN-vihosta sopivimman aihepiirin alta… Kunhan olet muistanut lisätä ne sinne. 

Esimerkkejä käyttötavoista: 

Oppitunnit: opit esittelemään itsesi ja teette oppitunnilla vuoropuheluita parin kanssa. Voit etsiä UFN-vihon kappaleen 2, jossa on esittäytymissanastoa. Mikäli tunnilla käytettyjä sanoja ei löydy vasemmalta sivulta lisäät ne oikealle sivulle. Voit myös kirjoittaa parin kanssa käymäsi dialogin tyhjälle sivulle, jos koet sen hyödylliseksi. 

Tekstikirjat: käyt itsenäisesti tai tunnilla tekstikirjan kappaletta läpi, Kappaleessa opetellaan puhumaan työelämästä. Etsit UFN-vihkosta kappaleen 19, jossa puhutaan eri ammateista ja lisäät tyhjälle sivulle itsellesi tärkeää sanastoa, joka löytyy tekstikirjasta. 

Elokuvat ja videot: katsot kiinnostavia elokuvia tai videoita Youtubesta suomeksi ja opit uusia sanoja. Etsit niiden merkityksen sanakirjan tai Googlen avulla ja lisäät ne sopivan kappaleen alle. 

Sovellukset: käytät Duolingoa tai muuta sovellusta suomen kielen oppimiseen ja oppiessasi jotain hyödyllistä etsit sopivan kappaleen, jonka alle lisäät uudet sanat ja lauseet. 

Olennaista on löytää sinulle sopivat oppimateriaalit, joita käytät säännöllisesti. Säännöllisin väliajoin kannattaa käydä läpi, mitä on aiemmin oppinut. Ideaalitilanne olisi oppia joka päivä edes vähän. Kielen oppimisessa säännöllinen opiskelu ja pitkäjänteinen tekeminen on varmin tie näkyviin tuloksiin.

Kristian Muthugalage seisomass kirjansa kanssa.
Ultimate Finnish Notebookin on kirjoittanut Kristian Muthugalage. Kristian on suomalainen polyglotti, joka osaa puhua yli kymmentä kieltä.

Mitä?

Mitä kirjan tyhjille sivuille kannattaa kirjoittaa? Mitä resursseja kannattaa käyttää UFN-vihkon kanssa? Mahdollisuuksia on monia, kuten: Duolingo, selkouutiset, Suomi Sujuu -tapaamiset yms.

Vihkon tyhjille sivuille kannattaa kerätä kaikki sinulle tärkeä sanasto, mitä uskot tarvitsevasi tulevaisuudessa. Vasemmalla sivulla on valmiiksi jo kaikki sellainen sanasto, joka tulisi osata pystyäkseen puhumaan kyseisestä aiheesta. Oikealle sivulle kannattaa lisätä sinun elämääsi liittyviä sanoja ja lauseita kyseisestä aihepiiristä. Oppimateriaalit on tärkeätä valita omien tarpeiden perusteella. Voit jakaa kielenoppimisen neljään eri taitoon:

  • lukeminen
  • kirjoittaminen
  • kuullun ymmärtäminen
  • puhuminen.

Kun olet päättänyt, mitä taitoja haluat suomen kielestä ylipäätään oppia voit miettiä, mitä materiaaleja haluat käyttää minkäkin taidon oppimiseen. Tärkeätä on kerätä itselleen sopivin yhdistelmä. 

Esimerkiksi minä tykkään aloittaa kielenopiskelun käymällä oppitunneilla, joissa voi kysyä opettajalta kysymyksiä ja tehdä pariharjoituksia. Tunneilla käytetään yleensä oppimiseen tiettyä tekstikirjasarjaa sekä opettajan itse tuottamia materiaaleja.

Oppituntien lisäksi vapaa-ajalla käytän sovelluksia kuten Duolingo ja Memrise, luen kiinnostavista aiheista Wikipedia-artikkeleita ja blogeja. Katson myös paljon elokuvia Netflixistä ja videoita YouTubesta. Näiden lisäksi matkustaessani pääsen puhumaan sitä kieltä, jonka haluan oppia. Näitä kaikkia materiaaleja ja tapoja käyttämällä opin uusia sanoja ja lauseita, jotka sitten lisään vihkooni.

Esimerkkejä eri kielenoppimismateriaaleista ja metodeista sekä taidoista, joita ne kehittävät:

Musiikki: kuullun ymmärtäminen, puhuminen (mikäli laulaa mukana) 

Kirjat (tekstikirjat ja muut): lukeminen, kirjoittaminen 

Videot (elokuvat, tv-sarjat jne.): kuullun ymmärtäminen, lukeminen (tekstitykset) 

Sovellukset (Duolingo, Memrise, muut): lukeminen, kirjoittaminen, kuullun ymmärtäminen

Selkouutiset: kuullun ymmärtäminen

Suomi Sujuu -tapaamiset: kuullun ymmärtäminen, puhuminen 

Matkustelu: kuullun ymmärtäminen, puhuminen, lukeminen


Yhteenveto

Ultimate Finnish Notebook on mainio matkakaveri tielläsi kohti sujuvaa suomen kielen taitoa! Olit sitten aloittelija tai edistynyt suomen osaajaa, niin tämän vihkon läpikäyminen ja täyttäminen varmistavat sen, että kielitaitosi on vahvalla pohjalla. Vihko on tukenasi, kun haluat kerrata jonkun tietyn aihepiirin sanastoa. Se on paras paikka, jonne kerätä oppimasi sanat ja lauseet, niin että ne löytyvät helposti ja nopeasti.

Jos olet tosissasi suomen kielen opiskelun kanssa, niin tämän vihkon hankkimista kannattaa vakavasti harkita. Se on työkalu, joka tukee kaikkia muita tapoja oppia suomen kieltä.

Jokaisen netin kautta myydyn Ultimate Finnish Notebookin tuotosta puolet menee Suomi Sujuu toiminnan tukemiseen.

Osta kirja täältä