30 päivää suomen opiskelua WordDiven avulla

Huomioitavaa: WordDive ei ole ollut mukana tämän artikkelin teossa. Halusimme vain tehdä kokeilun mielenkiinnosta sovellusta kohtaan.

Yhä useampi ihminen on alkanut käyttää modernia teknologiaa kielten oppimiseen. On olemassa monia sovelluksia, jotka ovat suunniteltu uusien kielien oppimiseen. Niistä kaikista suosituin on Duolingo. Valitettavasti Duolingo ei vielä tarjoa mahdollisuutta opiskella suomea.

Päivitys: Nykyään Duolingolla on myös suomen kielen kurssi!

Onneksi on olemassa toinen vaihtoehto, joka tulee suoraan Suomesta! Sovelluksen nimi on WordDive.

WordDive banner logo with many languages

Näin sovelluksesta kerrotaan heidän kotisivuillaan:

”WordDive on suunniteltu ratkaisemaan suurimmat haasteet, jotka estävät meitä käyttämästä vierasta kieltä lomamatkoilla, töissä sekä muissa arkisissa tilanteissa. Kaikista tärkeimmät näistä osa-alueista ovat noin 2000 käytetyimmän sanan hallitseminen sekä hyvän peruskieliopin osaaminen.

Kun hallitset nämä kaksi osa-aluetta tarpeeksi hyvin, on mahdollista muodostaa ajatuksia uudella kielellä. Tämä johtaa hyvin nopeasti kykyyn puhua kohdekieltä. Tekoälyn avulla voit oppia uuden kielen kolmessa kuukaudessa.”

Kutsuin Kreetan tekemään 30 päivän kokeilun. Halusimme testata, onko tämä sovellus niin hyvä kuin se väittää olevansa.

Kokeilun tausta:

Kreetan kasvot

Kreetan äidinkieli on Viron kieli. Hän on opiskellut suomea suorittamalla kaksi suomen kielen kurssia. Ensimmäisen kurssin hän suoritti Työväenopistossa ja toisen Aikuisopistossa. Nämä kaksi kurssia auttoivat häntä nostamaan kielitasonsa nollasta B 1.2:een. Tämän jälkeen hän suoritti kaksi suomen kielen intensiivikurssia. Virallisten kielikurssien lisäksi, hän on käynyt säännöllisesti Cafe Linguassa sekä Suomi Sujuu tapaamisissa. Intensiivikurssit ja vapaamuotoiset keskusteluryhmät antoivat Kreetalle itsevarmuuden ryhtyä käyttämään suomen kieltä arjessa.

Kokeilun säännöt:

Kesto: 30 päivää.

Opiskelun määrä: Vähintään kolme ja puoli tuntia viikossa.

Sovellus: WordDiveä käytettiin noin 97 % ajasta älypuhelimella.

Aikaisempi kokemus sovellusten käytöstä kielen oppimisessa: Ei kokemusta.

Sovelluksen kurssit, joita Kreeta kokeili:

  • Pelasta planeetta – Sanoja ympäristöstä
  • Medianlukutaitoiset mielet – Sanoja mediasta
  • Hyväksy erilaisuus – Sanoja ennakkoluuloista ja erilaisista kulttuureista
  • Puolusta arvojasi – Sanoja yhteiskunnallisista asioista

30 päivän jälkeen haastattelin Kreetaa saadakseni tietää, pitikö hän sovelluksesta ja auttoiko se häntä oppimaan suomea.

Tästä alkaa haastattelu:

Miten WordDrive-sovellus toimii?

Ensin valitset, mitä alueita kielitaidostasi haluat kehittää ja mikä on oma tavoitteesi. Valitsin edistyneen kurssin Finnish 1 (ilmeisesti tämä on sama kuin B2 taso CEFR-taulukossa). Jokainen kurssi sisältää viisi oppituntia. Jokaisen kurssin viimeinen oppitunti on kertaustunti, jossa käydään läpi jo opitut sanat.

Kun aloitat oppitunnin, sinua pyydetään valitsemaan eri vaihtoehdoista oikea käännös sanalle. Jos valitset oikein, seuraavalla kerralla kun samaa sanaa kysytään, sinun pitää kirjoittaa sana kirjain kirjaimelta. Kirjoitat sanan tämän jälkeen vielä kerran uudelleen. Jos kirjoitat sanan oikein kolme kertaa, sovellus ei enää kysy tätä sanaa sinulta uudelleen.

Worddive asking for the correct word in the app

Käytätkö sovellusta mieluummin tietokoneella vai kännykällä?

Yritän käyttää mobiiliversiota sovelluksista, koska ne ovat yleensä joustavampia ja käyttäjäystävällisempiä. Tämän 30 päivän kokeilun aikana käytin sovellusta vain kännykällä. 30 päivän jälkeen yritin käyttää sovellusta ensimmäistä kertaa tietokoneella ja huomasin, että tietokonesovelluksessa oli paljon hyödyllisiä ominaisuuksia, joita ei ollut mobiilisovelluksessa.

Tietokoneversio:

  • Antaa sanoille synonyymejä.
  • Antaa esimerkkilauseen käyttäen kysyttyä sanaa, ennen kuin se kysyy sanaa.
  • Rohkaisee määrittelemään tavoitteen kysymällä, kuinka monta päivää viikossa ja kuinka monta minuuttia päivässä haluan opiskella (tämä ominaisuus saattaa olla myös mobiiliversiossa, mutta en itse onnistunut sitä sovelluksesta löytämään).

Set up your goal in Worddive app

Pidän todella paljon siitä, että tietokoneversio näyttää missä tein virheen, kun kirjoitin sanaa. Mobiiliversioon verrattuna tietokoneversio on paljon parempi. Saatan itse jatkaa tietokoneversion käyttöä 30 päivän kokeilun jälkeen.

Mahdollisuus käyttää näppäimistöä tekee suurimman eron. Minusta tuntuu, että kun kirjoitan koko sanan näppäimistöllä, minun pitää ajatella sanaa enemmän. Tämä auttaa minua muistamaan sanan paremmin.

Worddive comparison desktop versus mobile

Onko sovellus tarpeeksi haastava?

Sovellus ei ollut liian haastava, ehkä juuri sopivan haastava. Jotkin sanat olivat liian helppoja. Ehkä nämä sanat ovat lainasanoja englannin kielestä ja niitä on muutettu vain vähän, että niistä on tullut suomen kielen sanoja.

Esimerkiksi:

Ritual / Rituaali

Hacker / Hakkeri

Manipulate / Manipuloida

Your answer was correct in Worddive app

Oliko sovellus sinun mielestäsi suomen kielen oppimiseen mielenkiintoinen, tylsä vai jotain siltä väliltä?

Sanoisin jotain siltä väliltä. Positiivista oli se, että aiheet olivat mielenkiintoisia. Aiheena olivat ympäristö, politiikka ja media. Todella tärkeitä aiheita.

Negatiivista oli se, että sanoja toistettiin paljon. Sanojen kirjoittamista täysin oikein painotettiin tosi paljon ja sanasta annettiin vain yksi esimerkkilause. Esimerkiksi sanalle ”tuhlata” esimerkkilause oli ”älä tuhlaa vettä”. Jokaisella kerralla, kun minun piti kirjoittaa tämä sana, niin sanalla oli aina sama esimerkkilause. Mielestäni se oli vähän tylsää. Voisi ehkä olla hyödyllisempää oppia, miten sanaa käytetään erilaisissa lauseissa.

Onko tämä sovellus kaikenkattava suomen kielen oppimiseen vai puuttuuko siitä jotain osa-alueita kielen oppimisesta?

Sovelluksesta puuttuu mahdollisuus käyttää sanoja ennakoivasti. Ehkä sovelluksessa voisi olla ”täytä tyhjä kohta”-harjoituksia? En tiedä riittäisikö se. Lauseiden muodostaminen olisi parempi, mutta en tiedä miten sovellus tarkistaisi oikeinkirjoituksen.

Tukiko sovellus sinua suomen kielen käyttämisessä arkisessa elämässäsi?

Ei oikeastaan, sillä en löytänyt mahdollisuutta käyttää näitä sanoja arkisessa elämässäni. Ehkä, jos olisin lukenut uutisia samaan aikaan, olisin voinut ymmärtää sanoja paljon helpommin.

Mitkä ovat WordDive-sovelluksen parhaat puolet?

Aiheet ovat ajankohtaisia ja sanat ovat hyödyllisiä. Edistyneen tason sanat olisivat hyödyllisiä monimutkaisemmissa keskusteluissa. Käyttöliittymä näyttää hauskalta ja sitä on mukava käyttää. Sanoihin liitetyt esimerkkikuvat ovat aika viihdyttäviä.

Monet esimerkkilauseet olivat kelvollisia. Lauseet vaikuttivat sellaisilta, joita voisin lukea sanomalehdestä. Uskon että tästä sovelluksesta on hyötyä, jos haluaa pystyä lukemaan ja ymmärtämään uutisia suomeksi.

Sovellus osaa hyvin motivoida oppimaan. Se näyttää selkeästi oman edistymiseni ja kurssin jälkeen saa jopa todistuksen.

Suomen puhekieli kurssi oli mahtava. Varsinkin esimerkkilauseet olivat sopivia. Tässä osiossa oli myös ”opi lisää”-nappi, joka antoi hyödyllistä taustatietoa suomen puhekielestä.

Worddive has excellent course for spoken Finnish

Mitkä ovat WordDive-sovelluksen huonot puolet?

Se miten sovelluksessa kirjoitetaan kännykällä on ärsyttävää, koska kirjaimet vaihtavat paikkaansa. Sovellus opettaa paljon sanoja, mutta monet niistä ovat hankalia käyttää arkielämässä.

Sovelluksen vaikeustaso on myös epätasapainossa. Jokaisen oppitunnin ensimmäisellä kierroksella pitää valita oikea käännös sanalle eri vaihtoehdoista. Monesti oikean vastauksen päättely on liian helppoa, sillä muut sanat ovat liian selvästi vääriä vastauksia.

Sovellus käy myös nopeasti melko vaikeaksi. Kun sana ilmestyy toisen kerran sana pitää kirjoittaa täysin oikein. Eli etenet nopeasti liian helposta liian vaikeaan. Olisi hyvä, jos vaikeustasojen välillä olisi taso, joka tekisi siirtymisestä sulavampaa.

Ainakin kännykällä sovellus rajoittaa kuinka paljon voit käyttää sitä päivän aikana. Yleensä sovellus pysäytti minut noin 45 minuutin jälkeen, enkä voinut enää opiskella lisää samana päivänä. Jos maksan sovelluksen käytöstä, ei minun mielestäni pitäisi olla mitään rajoituksia.

Miten sovellusta voisi kehittää?

Verbit voisi erottaa substantiiveista lisäämällä sanan ”to” verbin eteen. Esimerkiksi kun sovellus kysyy sanaa ”respect”, se voi olla verbi ”kunnioittaa” tai substantiivi ”kunnioitus”. Tämän takia olisi selkeämpää käyttäjälle, jos verbin edessä olisi sana ”to”.

Kännykällä kirjoittamiseen tarkoitettu käyttöliittymä ei ole kaikkein paras. Mietin, että miksi en voi vain käyttää kännykkäni omaa näppäimistöä. Tämä auttaisi minua oppimaan paremmin, miten suomen kieltä kirjoitetaan nopeammin kännykällä. Se olisi hyödyllinen taito oppia. Olen tottunut kirjoittamaan aika nopeasti, joten on ärsyttävää, kun kirjaimet vaihtavat paikkaansa. Tämän takia teen virheitä ja joudun toistamaan sanaa tulevaisuudessa, vaikka tietäisin sanan.

Kännykällä sanoja kirjoittaessa on vielä se ongelma, että kun pitää nopeasti valita oikeat kirjaimet sanan kirjoittamiseen, on helppo sekoittaa keskenään samannäköiset kirjaimet kuten ”i” ja ”l”. On myös helppo sekoittaa keskenään kirjaimet ”n” ja ”h”.

Kun minun pitää valita oikea käännös sanalle neljästä eri vaihtoehdosta, kolme muuta sanaa voisivat olla samaan aiheeseen sopivampia, jotta tehtävä ei olisi liian helppo.

WordDive voisi kertoa selkeämmin mitä eroja tietokone- ja mobiilisovelluksella on. Tietokoneversio on itseasiassa aika hyvä. Mobiiliversiossa voisi myös olla samanlainen tutoriaali kuin tietokoneversiossa, mikäli  sovellusta ei ole aikaisemmin käyttänyt.

Desktop version of Worddive has example sentences

Yhteenveto

WordDive on hyvä sovellus uusien sanojen oppimiseen. Sovellus pyrkii varmistamaan, että sanat jäävät sinun mieleesi käyttämällä korkealaatuisia kuvia, esimerkkilauseita oikeasta elämästä ja myös vaatimalla sinua kirjoittamaan sanat täysin oikein. Vaatimus kirjoittaa sanat täysin oikein saattaa olla hyödyllinen ihmisille, jotka käyttävät sovellusta akateemiseen tarkoitukseen, mutta meille muille tämänkaltainen perfektionismi voi olla taakka.

Tietokoneversio on selvästi parempi kuin mobiiliversio. Varsinkin mahdollisuus käyttää tietokoneen näppäimistöä tekee suuren eron. Arkisuomen oppimiseen puhekielikurssi oli mahtava. Varsinkin realistiset esimerkkilauseet, sekä tieto sanojen taustoista toimivat hyvin.

Worddive-keeps-you-motivated

Sovellus pitää sinut ajan tasalla näyttämällä oman edistymisesi. Sovellus motivoi sinua antamalla rohkaisevaa palautetta joka kerta, kun suoritat oppitunnin loppuun. Myös se, että WordDive lähettää sinulle todistuksen kurssin suorittamisen jälkeen on myös vaikuttavaa ja motivoivaa.

Sovelluksessa on myös joitakin puutteita. Kännykkäversion kirjoituskäyttöliittymä on turhauttava, varsinkin ihmisille, jotka ovat tottuneet kirjoittamaan nopeasti. Saattaa olla, että sovelluksen tarkoitus on keskittyä vain sanojen sisäistämiseen, mutta voisin itse hyötyä hieman enemmän myös sanojen käyttämisestä ja soveltamisesta. Tämä voisi auttaa sanoja jäämään paremmin mieleen. Soveltamisella tarkoitan omien lauseideni luomista tai ainakin ”täytä tyhjä kohta”-tehtäviä sanoilla, jotka olen juuri oppinut.

En ole varma onko sovellus 9,99€/kk arvoinen, mutta se on varmasti kokeilemisen arvoinen. Sovellus tarjoaa yhden viikon ilmaisen kokeilujakson.

Oletko sinä käyttänyt WordDiveä? Mikä on sinun mielipiteesi sovelluksesta?

Kerro se meille sosiaalisessa mediassa!