9 tapaa, joilla puhut enemmän suomea

Tämän tekstin on kirjoittanut kielten opiskelija Jevgeni Särki. Jevgeni auttaa työkseen ihmisiä pärjäämään sosiaalisissa tilanteissa ja tuntemaan olonsa itsevarmaksi. Tällä hetkellä Jevgeni asuu Riiassa, Latvian pääkaupungissa, jossa hän opiskelee psykologiaa yliopistossa.

Hei!

Haluatko oppia nopeammin suomen kieltä? Paras tapa oppia uusi kieli nopeasti on puhua sitä mahdollisimman paljon. Mitä enemmän puhut, sitä enemmän saat harjoitusta. Mitä enemmän saat harjoitusta, sitä nopeammin opit.

Siksi olen kerännyt 9 vinkkiä, joiden avulla pääset puhumaan ja oppimaan enemmän suomea. Nämä vinkit toimivat myös muiden kielten kohdalla. Muutin itse vuosi sitten Latviaan asumaan ja olen käyttänyt samoja vinkkejä oppiakseni latvian kieltä.

Kuvassa olen minä Jevgeni, tämän artikkelin kirjoittaja

1. Opettele heti tämä tärkeä lause

Uuden kielen puhuminen voi olla vaikeaa ja pelottavaa. Siksi kannattaa opetella seuraava lause ja käyttää sitä aina, kun keskustelet uusien ihmisten kanssa:

”Anteeksi, en vielä puhu suomea, mutta yritän oppia sitä”.

Tämä on todella hyvä lause seuraavasta syystä:

Kun ihmiset tietävät, ettet vielä osaa suomea, he suhtautuvat ymmärtävästi siihen, että teet puhuessasi virheitä, etkä ole kovin nopea puhumaan. He saattavat jopa auttaa sinua sanomaan asiat oikein! Moni suomalainen myös arvostaa todella paljon sitä, että sanot suoraan, että haluat oppia suomen kieltä.

2. Mene mukaan useisiin erilaisiin tilanteisiin ja tapahtumiin

Erilaisissa tilanteissa puhutaan eri tavoin ja käytetään erilaisia sanoja. Jos olet musiikkikonsertissa, puhutaan siellä erilaisista asioista kuin jalkapallo-ottelussa. Kun olet tanssitunnilla, puhutaan siellä erilaisista asioista kuin joogatunnilla. Kun olet kaupassa, puhutaan siellä erilaisista asioista kuin koulussa.

Mitä enemmän hakeudut erilaisiin tilanteisiin, sitä enemmän pääset puhumaan erilaisista aiheista. Opit enemmän sanoja kuin silloin, jos käyt aina vain samoissa paikoissa. Siksi suosittelen sinua käymään aktiivisesti mahdollisimman monessa erilaisessa tilanteessa.

Uuteen tilanteeseen meneminen on kaikkein vaikeinta ensimmäisellä kerralla. Toisella ja kolmannella kerralla se on jo helpompaa, sillä olet ensimmäisillä kerroilla oppinut jo ainakin joitain sanoja ja tapoja, joiden avulla tilanteessa oleminen helpottuu.

Yksi hyvä tapa päästä puhumaan enemmän suomea, on tulla mukaan suomen kielen tapaamisiin. Suomi Sujuu järjestää kaksi kertaa viikossa tapaamisia, joissa pääsee oppimaan ja puhumaan suomen kieltä.

Suomi Sujuu -tapaaminen on hyvä paikka oppia puhumaan suomeksi

3. Sano jokaisessa tilanteessa edes jotakin

Me suomalaiset olemme hiljaista kansaa. Pystymme hoitamaan monia sosiaalisia tilanteita ilman, että edes sanomme toisillemme mitään! Voimme esimerkiksi käydä ruokakaupassa ilman, että sanomme kaupan myyjälle yhtään mitään! Suomessa ei tarvitse puhua, jos ei halua. Se ei kuitenkaan ole hyvä asia, jos haluaa oppia suomen kieltä nopeasti.

Siksi suosittelen, että puhut jokaisessa tilanteessa edes muutaman sanan. Jos käyt kaupassa, tervehdi myyjää ja toivota hänelle hyvää päivänjatkoa. Kun nouset bussiin, tervehdi kuljettajaa. Mikäli käyt kirjastossa, älä etsi haluamaasi kirjaa itse, vaan kysy kirjastonhoitajalta, mistä tämä kirja löytyy.

Kaupan, kahvilan tai kirjaston työntekijän työ on auttaa sinua. Kysy heiltä rohkeasti suuntaa tai suosittelua mitä kannattaa ostaa

 

4. Esitä yksi helppo kysymys jokaisessa tilanteessa

Kysymysten esittäminen on tehokas tapa oppia uutta kieltä. Kun kysymme asioita, me saamme puhua. Kun meidän kysymykseemme vastataan, me saamme kuunnella. Saamme siis harjoitusta sekä puhumisesta, että kuuntelemisesta.

Siksi suosittelen, että kyselet paljon. Kysy jokaisessa tilanteessa edes yksi kysymys. Teen tätä itse paljon, kun opiskelen Latvian kieltä. Esimerkiksi:

  • Kun olen kaupassa, voin kysyä myyjältä: mihin aikaan tämä kauppa menee kiinni?
  • Kun olen taksissa, voin kysyä kuljettajalta: kuinka hänen työnsä on sujunut tänään?
  • Kun olen postissa, voin kysyä työntekijältä: kuinka paljon maksaa lähettää kirje suomeen?

En esitä tällaisia kysymyksiä siksi, että olisin aina oikeasti kiinnostunut vastauksesta. Kysyn niitä siksi, että sillä tavoin pääsen harjoittelemaan puhumista ja kuuntelemista.

Aluksi on tärkeää, että esitämme vain helppoja kysymyksiä. Näin kysymisestä ei tule meille liian vaikeaa. Silloin on helpompaa uskaltaa esittää kysymyksiä.

 

5. Älä välitä, jos sinua ei ymmärretä

Uuden kielen puhuminen saattaa tuntua vaikealta ja jännittävältä. Se on luonnollista, sillä uusien asioiden tekeminen on vaikeaa! Sinua saattaa esimerkiksi pelottaa virheiden tekeminen. Saattaa tuntua nololta, jos sanoo jotakin väärin.

Haluan kuitenkin kannustaa sinua puhumaan mahdollisimman paljon, vaikka tekisitkin puhuessasi virheitä. Virheitä tapahtuu aluksi joka tapauksessa, ne on vain pakko kestää. Tärkeintä on aluksi se, että puhut paljon, eikä se, että puhut oikein. Älä siis välitä virheistä vaan puhu niistä huolimatta.

Edes me suomalaiset emme puhu täysin virheetöntä suomea! Virheiden tekeminen ei ole siksi kovin vakava juttu.

Mistake-sign-virhe-kyltti-lukee-oho

Mitä enemmän teet virheitä, sitä enemmän opit. Onneksi virheiden tekeminen ei ole vaarallista.

6. Kysele paljon siitä, mitä eri sanat tarkoittavat

Suomen kielessä on todella paljon sanoja. Siksi niitä voi olla aluksi vaikeaa muistaa. Sen vuoksi aina, kun kuulet uuden sanan, kannattaa kysyä, mitä se tarkoittaa:

”Anteeksi, mutta mitä tarkoittaa sana joulupukki?”

”Anteeksi, mutta mitä tarkoittaa sana pesukone?”

”Anteeksi, mutta mitä tarkoittaa sana aikataulu?”

Mitä enemmän kyselet, sitä nopeammin opit sanat. Pääset myös käymään hauskoja keskusteluja, kun ihmiset yrittävät selittää sinulle, mitä eri sanat tarkoittavat.

Aluksi jatkuva sanojen kysely saattaa hävettää. Se on ymmärrettävää, koska emme haluaisi olla muille ihmisille vaivaksi. Rohkeutta voi kuitenkin hakea siitä ajatuksesta, että tällainen kysely on nopeasti ohimenevä vaihe. Kun olet kerran oppinut sanan, et joudu enää koskaan kysymään, mitä se tarkoittaa. Lisäksi muut ihmiset ovat yleensä hyvin halukkaita auttamaan, kunhan vain kehtaamme kysyä heidän apuaan!

7. Pyydä muita ihmisiä auttamaan sinua oikein puhumisessa

Me suomalaiset olemme usein liian hienotunteisia. Jos puhumme ulkomaalaisen ihmisen kanssa ja hän tekee puheessaan virheen, emme uskalla sanoa virheestä, sillä pelkäämme, että hän loukkaantuu.

Jos haluat oppia suomea nopeasti, kannattaa sinun sanoa suoraan, että sinun virheitäsi saa korjata. Näin opit puhumaan oikeaoppista suomea nopeammin. Esimerkiksi:

”Minä yritän oppia suomea. Arvostan todella paljon, jos minulle sanotaan, kun teen virheitä puheessani.”

Monet ihmiset auttavat mielellään, kunhan vain ensin pyydät heitä. Moni myös kunnioittaa sitä, että pyydät apua näin suoraan.

8. Sanoa asiat kahdella kielellä

Jos olet keskustelussa jonkun kanssa ja haluat sanoa asiasi suomeksi, mutta et kunnolla tiedä, kuinka se sanotaan, voit tehdä näin:

Sano asia ensin englanniksi ja yritä heti sen jälkeen sanoa se suomeksi. Koska sanot asian ensin englanniksi, tulee keskustelukumppanisi ymmärtämään, mitä yrität sanoa suomeksi. Usein hän jopa auttaa sinua sanomaan sen oikein!

Esimerkiksi:

”Can you please tell me, where can I find a Nordea bank?” ja HETI sen jälkeen yritä sanoa sama suomeksi. ”Osaatko sanoa, mistä löydän Nordea -pankin?”

9. Hymyile paljon ja käyttäydy positiivisesti

Uuden kielen opettelu, kysymysten esittäminen sekä avun pyytäminen ovat vaikeita asioita. Siksi meitä saattaa helposti hävettää ja ujostuttaa, kun emme ole mielestämme tarpeeksi taitavia. Hyvä suoja häpeää vastaan on onneksi helppo: hymyile paljon ja käyttäydy positiivisesti.

Tämä on tehokasta seuraavasta syystä:

Kun emme vielä osaa uutta kieltä, tiedämme, että muiden ihmisten voi olla rasittavaa puhua kanssamme. Tiedämme, että jotkut ihmiset eivät tykkää siitä, että puhumme huonosti tai hitaasti. Siksi oma osaamisen puute saattaa hävettää.

Kun muistamme uutta kieltä harjoitellessamme hymyillä paljon ja käyttäytyä muutenkin positiivisesti, voimme varmistaa, että myös muut ihmiset suhtautuvat meihin hieman myönteisemmin (sillä ihmiset pääasiassa tykkäävät positiivisista tyypeistä). Ja kun tiedämme, että muut ihmiset suhtautuvat meihin myönteisemmin, on meidän mukavempi puhua suomea.