10 kiehtovaa paikkaa Helsingissä, joita et löydä matkaoppaista

Helsinki on maailman toiseksi pohjoisin pääkaupunki ja Suomen suurin kaupunki. Helsingissä on monia tunnettuja nähtävyyksiä, kuten Suomenlinna, Temppeliaukion kirkko ja Sibelius-monumentti, mutta niitä ei tässä artikkelissa esitellä.

Tähän tekstiin olen kerännyt kymmenen mielenkiintoista paikkaa Helsingissä, joita et löydä perinteisistä Helsinki-matkaoppaista.

10. Pihlajasaari

Pihlajasaari on jäänyt suosituimpien saarien, kuten Suomenlinnan, Korkeasaaren ja Seurasaaren varjoon. Pihlajasaari on mainio kohde pienelle päiväreissulle Helsingin saaristossa. Saareen pääsee kätevästi vesibussilla Eiranrannasta aivan Cafe Caruselin vierestä. Matka kestää alle vartin, mutta jo näin lyhyellä matkalla saa hätisteltyä kaupungin hälyn pois mielestä ja pääsee siirtymään rauhoittavaan merelliseen mielentilaan.

Pihlajasaari koostuu kahdesta saaresta, joita yhdistää idyllinen puusilta. Läntisestä Pihlajasaaresta löytyy venesatama, sympaattiset uimarannat, luontopolku sekä entisessä huvilassa toimiva Ravintola Pihlajasaari. Itäisessä Pihlajasaaressa on kotoisa grillikatos, nudistiranta sekä telttailuun tarkoitettu alue, jonne voi leiriytyä viikonloppuisin.

 

Pihlajasaaren ranta

Mikä tekee Pihlajasaaresta niin mukavan paikan?

Turistit tai edes helsinkiläiset eivät ole oikein löytäneet Pihlajasaareen… Vielä! Näin ollen siellä saa olla melko rauhassa viikonloppuja ja juhannusta lukuun ottamatta. Juhannuksena saaressa on yleensä juhannuskokko, jolloin sinne kokoontuu paljon ihmisiä. Pihlajasaaressa on hienot rannat, kivan muotoiset kalliot ja saari on juuri sopivan kokoinen, että sen jaksaa kiertää kokonaan yhdellä kertaa.

Miten Pihlajasaareen pääsee?

Raitiovaunu numero 3 kuljettaa Tehtaankadulle, josta on lyhyt matka kävellä Cafe Caruselille. Kahvilan vierestä lähtevät JT-Linen vesibussit “Pihlikseen”.

9. Kruunuvuoren hylätyt huvilat

Laajasalossa Kruunuvuorenrannasta löytyy entinen huvila-alue. Suurin osa taloista on vuosien varrella tuhopoltettu, mutta onneksi paikalla on vielä pari hassua ränsistynyttä huvilaa, joita voi käydä ihastelemassa. Täällä yli satavuotiaat huvilavanhukset vetelevät viimeisiään, joten paikalle kannattaa mennä nyt, ennen kuin on liian myöhäistä.

Päivitys: 17.5.2021 Kruunuvuoren viimeinenkin huvila paloi maan tasalle.

Kruunuvuori oli varsinkin viime vuosikymmenellä urbaanien löytöretkeilijöiden suosituin kohde Helsingissä. Paikassa on jännä tunnelmaa, eikä sitä turhaan kutsuta aavekaupungiksi. Alueen tunnetuin huvila Villa Hällebo on vielä jotenkuten pystyssä. Sen rantaan laskeutuvilta portailta voi ihastella Kulosaarta, Korkeasaarta sekä Katajanokkaa.

 

Helsinki Kruunuvuoresta katsottuna

Miksi lähteä Kruunuvuoreen?

Paikka on klassikkokohde kaikille urbaaniaseikkailua kaipaaville. Sinne kannattaa mennä ennen kuin viimeinenkin huvila on menetetty. Kruunuvuoren luonto on myös kaunista ja siellä voi loppukesästä käydä mustikassa ja ihailemassa Helsingin rannikkoa vähän itäisemmästä näkövinkkelistä. Paikalta löytyy myös sympaattinen lampi, jonka rannalla voi pitää vaikka pienen evästauon.

Miten Kruunuvuoreen pääsee?

Jää metrosta Herttoniemen asemalla ja hyppää bussiin numero 88. Jää pois 88:n päätepysäkillä ja lähde kävelemään lännen suuntaan kohti rantaa.

 

Hylätyt huvilat
Kuva: Timo Newton-Syms

8. Viikin pellot

Lande keskellä Stadia. Viikki on Helsingin maantieteellinen keskipiste. Siellä voi tuntea olevansa maalla, vaikka Helsingin keskusta on vain alle kahdeksan kilometrin päässä. Kesällä Viikin laitumilla voi bongata lehmiä syömässä ruohoa. Alue sopii erittäin hyvin pyörä- tai juoksulenkille.Viikin kallioilta on mainiot näkymät laajalle levittyville pelloille, joiden nurkasta pääsee lyhyellä kävelyllä Purolahden lintutornille. Sitä pidetään yhtenä Helsingin parhaista paikoista bongata lintuja.

Lehmiä Viikon pelloilla
Kuva: Ville-Matti Kaartinen

Miksi lähteä Viikin pelloille?

Viikki on ihana vihreä keidas lähellä kaupungin keskustaa. Siellä mieli lepää luonnon keskellä. Viikin peltojen vieressä on Viikin arboretum, jossa on harvinaisia ulkomailta tuotuja puulajeja.

Miten Viikkiin pääsee?

Runkolinja 550 menee alueen ohi. Metroradan varrelta pääsee Viikkiin ottamalla bussin numero 79 joko Siilitien tai Herttoniemen metroasemalta.

7. Suvilahti

Suvilahti on entinen energiantuotantoalue, josta kehittyi 2000-luvun loppupuolella Kaapelitehtaan ohella Helsingin merkittävin kulttuurikeskus. Suvilahti on karu ja kaunis urbaanin hipsterin paratiisi. Siellä ovat esiintyneet maailman ykkösartistit aina Aviciista Kanye Westiin. Monille Suvilahti on tullut tutuksi Tuska-metallifestivaalista, Flow-festivaalista sekä Helsingin ensimmäisestä luvallisesta graffitiseinästä.

Uusi päivä, uudet maalaukset. Suvilahti näyttää joka kerta erilaiselta. Graffitiseinien maalaukset vaihtuvat viikosta toiseen, ja välillä ne rönsyilevät myös paikalta löytyvän skeittiparkin ja alueen rakennusten betonirakenteisiin. Suvilahdessa on kuvattu kymmeniä ellei jopa satoja musiikkivideoita sen urbaanin miljöön takia. Tämä on mainio paikka napata omaan Instagram-fiidiin väriä ja katu-uskottavuutta.

 

Miksi Suvilahti on niin ihmeellinen?

Suvilahdessa voi tuntea olevansa suurkaupungin sykkeessä. Siellä väki ja seinien värit vaihtuvat, mutta bileet pysyvät. Erityisen vaikuttava näky on skeittareiden talkootyöllä rakentama Suvilahti DIY skeittipuisto, jota ahkerat skeittarit ovat vuosi vuodelta laajentaneet.

Miten Suvilahteen pääsee?

Suvilahti on lyhyen kävelymatkan päässä sekä Sörnäisten että Kalasataman metroasemilta.

6. Haltialan kotieläintila

Haltialan kotieläintila on Helsingin kaupungin omistama kaupunkilaisten virkistys- ja opetuskäyttöön tarkoitettu maatila. Haltialan kotieläintila sijaitsee Vantaanjoen varrella aivan Helsingin ja Vantaan rajalla (Wikipedia). Se on mainio paikka mennä koko perheen kanssa fiilistelemään maalaistunnelmaa ja katselemaan kotieläimiä kuten lehmiä, lampaita, vuohia ja sikoja. Tilalla saattaa hyvällä tuurilla törmätä kalkkunoihin tai jopa hevosiin.

Haltialan tilalta löytyy ravintola Wanha Pehtoori, joka on talvisaikaan lounasravintola ja kahvila. Kesällä ravintolalla on viihtyisä ulkoterassi sekä grilli. Paikka on erityisesti lapsiperheiden ja moottoripyöräilijöiden suosiossa. Haltialan tilalla järjestetään ympäri vuoden avoimia tapahtumia, joista tunnetuin on elokuussa järjestettävät Haltiala Hayride -countrybileet. 

 

Haltialan kotieläintila

Mikä tekee Haltialan eläintilasta vierailemisen arvoisen?

Tätä “landemmaksi” on vaikea päästä Helsingin rajojen sisäpuolella. Haltialan tila tarjoaa mainiot puitteet varsinkin lapsiperheille pysähtyä nauttimaan pillimehut ja päästä ihmettelemään kotieläimiä.

Miten Haltialan tilalle pääsee?

Paikka löytyy kävelymatkan päästä bussin 67 päätepysäkiltä. 67 ajaa Rautatientorilta aina Torpparinmäkeen saakka. Myös runkolinja 560:lla pääsee kävelyetäisyydelle Haltialan tilasta.

5. Vanhankaupunginkoski

Täällä Helsinki on syntynyt! Vuonna 1550 Kustaa Vaasa perusti Helsingin Vantaanjoen suulle paikkaan, joka nykyään tunnetaan nimellä Vanhankaupunginkoski. Koski on 200 metriä pitkä ja siinä on 6 metrin pudotus. Kosken vesistöt ovat erityisesti kalastajien suosiossa. Vantaanjoki laskee mereen kahta uomaa pitkin. Niiden väliin jää Kuninkaankartanonsaari, jossa sijaitsee tekniikka museo.

Mikäli päätät lähteä Vanhankaupunginkoskelle niin samalla reissulla kannattaa pyörähtää myös Lammassaaressa ja Kuusiluodolla. Nimet saattavat hämätä, sillä vasta jälkimmäisenä mainitusta saaresta löytyvät ne kuuluisat lampaat. Näihin saariin pääsee kävelemään mukavasti pitkospuita pitkin. 

 

Kuva: Tapio Haaja

Mikä tekee Vanhankaupunginkoskesta näkemisen arvoisen?

Paikka on Helsingin synnyinsija, jossa on hyvät kala-apajat. Kosken kohina ja alueen kauneus tarjoavat oivat puitteet piknikille. Vanhankaupunginkoskelta pääsee muutamassa minuutissa luonnon keskelle Lammassaareen ja Kuusiluodolle ihmettelemään lintuja sekä tutustumaan herttaisiin lampaisiin. Kuusiluodolta löytyy melko karussa kunnossa oleva laituri, josta voi mennä uimaan virkistävään meriveteen.

Miten Vanhankaupunginkoskelle pääsee?

Rautatientorilta paikalle pääsee busseilla 55, 71 ja 78.

4. Puotinharjun ostoskeskus (ostari) eli PUHOS

Puhos-ostoskeskus-itäkeskus
Kuva: Vestman

Puhos oli 1960-luvulla Suomen suurin ostoskeskus, jota ihmiset saattoivat tulla ihmettelemään kauempaakin. Sieltä löytyy edelleen yhdet Suomen ensimmäisistä ulkoliukuportaista, jotka tuppaavat olemaan aina epäkunnossa. Puhoksen suosio alkoi 1980-luvulla hiipua, kun sen viereen valmistui massiivinen ostoskeskus Itäkeskus eli nykyinen ITIS. 90-luku oli Puhokselle heikkoa aikaa, mutta 2000-luvulla paikka on saanut uutta elämää varsinkin maahanmuuttajien perustettua sinne useita kauppoja ja palveluita.

Mikä tekee Puhoksesta vierailemisen arvoisen?

Tätä lähemmäksi basaaritunnelmaa ei voi Suomessa päästä. Puhoksesta voit löytää suitsukkeita, persialaisia mattoja, halal-lihaa ja vesipiippuja. Ostarilla on ainakin persialainen, kurdilainen sekä somalialainen ravintola. Puhoksen tunnetuin ravintola Newroz 21 levittäytyi hiljattain myös Helsingin Kamppiin entisen Habibi-ravintolan tilalle

Ostoskeskuksen toisesta kerroksesta löytyy kaksi moskeijaa, jotka keräävät paikalle ihmisiä etenkin keskipäivällä muslimien viikoittaisen perjantairukouksen aikoihin. Puhoksen laajennetulla puolella on monille tavallisille tallaajille tuttu Fida sekä ostarin isoin etninen ruokakauppa Alanya.

Miten Puhokseen pääsee?

Nappaa metro ja jää kyydistä Itäkeskuksen asemalla. Puhos löytyy Itiksestä katsottuna heti Turunlinnantien toiselta puolelta aivan Kulttuurikeskus Stoan ja Itäkeskuksen kirjaston vierestä. Runkolinja 550:n päättäri on Itäkeskuksessa, joten silläkin pääsee helposti Puhoksen lähettyville.

3. Mustavuoren luolat

Luolia, rotkoja ja juoksuhautoja. Kaikkia näitä löytyy Mustavuoren suojelualueelta. Mustavuoressa on Helsingin isoimmat ja vaikuttavimmat luolat, joihin on tavallisilla tallaajilla vapaa pääsy. Luolien koosta kertoo jotain se, että niissä on järjestetty musiikkikeikkoja sekä laittomia teknoreivejä, jonne tanssikansa on löytänyt tiensä pelkkien koordinaattien avulla. Alueen juoksuhaudat ovat osa venäläisten ensimmäistä maailmansotaa varten rakentamia linnoituksia. Näitä jäänteitä on ympäri Helsinkiä, mutta Mustavuoresta löytyvät vaikuttavimmat bunkkerit.

 

Mikä tekee Mustavuoresta erikoisen paikan?

Mustavuoren linnoituksissa ja luolissa ihmisen kädenjälki sulautuu maagisella tavalla yhtenäiseksi kokonaisuudeksi luonnon kanssa. Vaarallisia pudotuksia muodostavat rotkot sekä hämärät luolat tarjoavat tutkittavaa seikkailunhaluisille vierailijoille.

Miten Mustavuoreen pääsee?

Mustavuoreen pääsee Vuosaaren metroasemalta runkolinja 560:lla. Hyppää pois Fallpakkan pysäkillä, joka on ensimmäinen pysäkki 560 bussin kääntyessä Kallvikintieltä Itäväylälle.

2. Helsingin keskuspuisto

Tiesitkö, että Helsingissä voi kävellä Rautatieasemalta Vantaalle yhtä ja samaa puistoa pitkin? Tämän puiston nimi on Helsingin keskuspuisto. Puistolla on kokoa noin 700 hehtaaria ja pituutta melkein 10 kilometriä (Wikipedia). Keskuspuisto on todella iso ja pitää sisällään niin paljon, että tähän artikkeliin ei pysty tiivistämään läheskään kaikkea, mitä siellä voi tehdä.

Tässä muutama suosittu tapa nauttia keskuspuistosta:

 • Lenkkeile Töölönlahden ympäri.
 • Laske mäkeä Paloheinänmäellä.
 • Vie lapset uimaan Pirkkolan plotille.
 • Ihmettele veden virtausta Pitkäkoskella.
 • Hiihdä talvella tai pyöräile kesällä keskuspuiston reittejä pitkin.
 • Treenaa ulkokuntoilusalilla Pirkkolassa tai Paloheinässä.
 • Käy kävelylenkin päätteeksi kahvilla Maunulan ulkoilumajassa.
 
Pyörä-Mies-Paloheinänmäki-Helsingin-Keskuspuisto
Paloheinänmäki on aivan keskuspuiston pohjoisosassa. Talvella siellä voi hiihtää ja laskea pulkkamäkeä.

Miksi lähteä Keskuspuistoon?

Keskuspuisto on seikkailu. Puisto on niin iso, että sinne voi hyvällä tuurilla eksyä. Puistossa on paljon erilaisia eläimiä, puita ja kasveja. Luonnossa liikkuminen rentouttaa ja siellä voi unohtaa kaupungin kiireen.

Miten Keskuspuistoon pääsee?

Pitkäkoski on Helsingin ja Vantaan välissä. Tähän keskuspuisto päättyy.

Keskuspuisto alkaa Helsingin keskustasta, jonne pääsee monella eri kulkuvälineellä. Keskuspuisto päättyy Helsingin pohjoisrajalle, jonne kulkevat bussit 66, 67 ja 560.

1. Lapinlahti

Lapinlahti on Helsingin salattu helmi. Se on rauhan tyyssija aivan keskustan vieressä. Lapinlahti on kaunis puistomainen alue Hietaniemen hautausmaan takana. Paikka on tunnettu sairaalastaan, joka avattiin sinne vuonna 1841. Kyseessä oli Suomen ensimmäinen mielisairaala, jonka sairaalatoiminta päättyi vuonna 2008. Carl Ludvig Engelin suunnittelema sairaala oli Euroopan vanhimpia psykiatrista hoitoa varten rakennettuja hoitolaitoksia.

 

Kuva: Risto Ruuth

Lapinlahden sairaalalla on kiehtova historia. Jean Sibeliuksen veli Christian toimi paikassa ylilääkärinä ja kansalliskirjailija Aleksis Kivi oli sairaalassa hoidettavana. Tarinat kertovat, että Suomen ensimmäinen vesivessa olisi rakennettu Lapinlahden sairaalaan. Nykyään sairaalan valkoiset seinät ovat saaneet keltaisen pinnan, ja niiden sisäpuolella yrittäjät, taiteilijat ja järjestöt pyörittävät toimintaansa.

Rakennuksesta löytyy Kahvila lähde sekä hävikkiruokaravintola Loop. Päärakennuksen toisessa kerroksessa on mielenterveysteemainen näyttely nimeltä Mental Museum, joka on vierailemisen arvoinen. Museoon on vapaa pääsy.

Lapinlahden alueella on rauhallinen ranta niille, jotka haluavat välttää Hietsun ruuhkat. Rannan vieressä on ylväät kalliot, joiden päältä voi ihailla Helsingin merimaisemia. Kallion vieressä on viehättävä punatiilinen Venetsia-rakennus, joka on saanut nimensä sijaintinsa mukaan: rakennusta ympäröi vesi. Venetsia on ollut alun perin sairaalan leipomo, pesula ja henkilökunnan asuntola. 

Mitä Lapinlahdessa on:

 • Mielenterveys museo Mental Museum
 • Uimaranta
 • Helsingin vanhin edelleen toimiva yleinen sauna
 • Ruumishuoneeseen rakennettu taidegalleria Kammio
 • Viljelypalsta
 • Ja paljon muuta!

Miksi mennä Lapinlahteen?

Lapinlahti on Helsingin salattu helmi, jota turistit eivät ole “pilanneet”. On myös yllättävän paljon helsinkiläisiä, jotka eivät ole koskaan käyneet Lapinlahdessa, eli se on edelleen “siististi cool”. Lapinlahden puisto on todella kaunis, eikä siellä ollenkaan tunnu siltä, että Kampin ja Ruoholahden kiireiset ihmiset ovat vain kilometrin päässä. Luontoa, historiaa ja taidetta… Siitä Lapinlahdessa on kyse!

Miten Lapinlahteen pääsee?

Ruoholahden ja Kampin metroasemilta on lyhyt kävelymatka Lapinlahteen. Raitiovaunu numero 8 kulkee Mechelininkatua pitkin, josta pääsee alle viidessä minuutissa Lapinlahteen.

 

Missä esittelemistäni paikoista olet jo käynyt?

Mihin näistä paikoista haluaisit mennä seuraavaksi?

Kerro se somessa!