Kuinka löytää paikallisia ystäviä?

Hei!

Ystävyys ja hyvät sosiaaliset suhteet tekevät elämästä monin tavoin parempaa. Joskus kuitenkin päädymme elämässämme tilanteisiin, joissa huomaamme olevamme yksin. Sellaisissa tilanteissa on hyvä, jos osaa löytää itselleen uusia ystäviä. Mutta kuinka se tehdään? Kuinka löytää uusia ystäviä, varsinkaan aikuisena? Entä kuinka tehdä se, jos asuu itselleen vieraassa maassa, eikä vielä täysin hallitse kyseisen maan kieltä? Tässä tapauksessa: kuinka löytää uusia suomalaisia ystäviä, jos ei itse ole suomalainen?

(Olen kirjoittanut ystävien löytämisestä hieman eri näkökulmista myös täällä ja täällä). 

Ulkomaalaisuus ja kielitaidon puute voivat tehdä suomalaisten kanssa ystävystymisestä vaikeaa. Se ei johdu aina siitä, että suomalaiset eivät halua ulkomaalaisia ystäviä. Syy on useammin jokin muu. 

Yhteinen kieli on tärkeä osa ihmissuhdetta

Suurin syistä, joiden vuoksi ystävystyminen on vaikeaa, on yhteisen kielen puute. Toisen ihmisen kanssa kommunikoiminen on vaikeaa, jos yhteistä kieltä ei ole. Siksi suomen kielen opettelu on kaikista tärkeintä.

Käy aktiivisesti juhlissa ja tapahtumissa

Uusia tuttavia löytää helpoiten juhlista, harrastuksista sekä muista tapahtumista. Sosiaalinen käytös ja oma aktiivisuus on tärkeää: mene aktiivisesti puhumaan ihmisille ja ole kiinnostunut siitä, mitä he sanovat. Kysele paljon, mutta kerro aktiivisesti myös itsestäsi. Näin tutustuminen pääsee alkamaan.

Koripallokenttä
 Koripallo, jalkapallo, lautapelit…Harrastuksien avulla voit tutustua uusiin ihmisiin

Älä kiirehdi

Ystävyyden syntyminen vaatii aikaa. Siksi tutustumista ei pidä kiirehtiä. Me suomalaiset olemme usein ”hitaasti lämpeäviä” ja siksi meistä saattaa tuntua painostavalta, jos uusi tuttava yrittää kommunikoida kanssamme liian aktiivisesti. Me tykkäämme tutustua ihmisiin hitaasti, ehkä jopa kuukausien tai vuosien ajan. 

Hyvä vinkki on tämä: kun tutustut uuteen ihmiseen esimerkiksi juhlissa tai muussa tapahtumassa, lisää hänet kaveriksi sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa. Tämän jälkeen voit tutustua häneen rauhassa esimerkiksi kommentoimalla hänen tilapäivityksiään tai lähettämällä hänelle yksityisviestejä. Älä kuitenkaan lähetä viestejä jatkuvasti, sillä liian aktiivinen yhteydenpito liian varhaisessa vaiheessa voi tuntua ahdistavalta. Anna toiselle aikaa tottua sinuun ja rakentaa ihmissuhdetta rauhassa.

Anna ystävyyden kehittyä toisen osapuolen ehdoilla

Ulkomaalaisen kanssa tutustuminen voi tuntua suomalaisista oudolta. Ei siksi, että siinä olisi mitään väärää, vaan siksi, että monella ei ole koskaan aiemmin ollut ulkomaalaista ystävää. Siksi tutustuminen kannattaa tehdä hitaasti ja antaa toiselle paljon aikaa. 

Jos uusi tuttava vaikuttaa kiinnostuneelta kanssasi tutustumisesta, hienoa. Silloin hänelle voi ehdottaa yhteistä ajanviettoa. Jos tuttava taas ei vaikuta erityisen kiinnostuneelta, kannattaa ottaa rennommin: juttele hänelle välillä, mutta ei liian usein, jotta et vaikuta liian päällekäyvältä.

Voi myös olla, ettei toinen ihminen halua tutustua tai ystävystyä. Tästä ei tule pahastua. Ei kannata pyrkiä väkisin kenenkään ystäväksi, vaan kannattaa keskittyä niihin ihmisiin, jotka ovat kiinnostuneita sinusta.

Voi myös olla, että ihmisellä on jo tarpeeksi ystäviä. Siksi sitä, että joku ei halua olla ystäväsi, ei tule ottaa henkilökohtaisesti. Useimmilla suomalaisilla on vain 1-2 parasta ystävää sekä alle 10 hyvää ystävää. On todella tavallista, että moni ei halua uusia ystäviä. Siitä ei pidä pahastua.

Suomen kielessä on kaksi käännöstä englannin sanalle ”friend” Ne ovat ystävä ja kaveri. Ystävä on läheinen kaveri.

Lopuksi

Nämä vinkit voivat kuulostaa siltä, että Suomessa on vaikeaa löytää ystäviä, varsinkin ulkomaalaisena. On totta, että suomalaisten on helpompaa löytää suomalaisia ystäviä. Kysymys on kuitenkin ennen kaikkea omasta aktiivisuudesta. Jos käyt aktiivisesti juhlissa, tapahtumissa ja harrastuksissa sekä juttelet aktiivisesti uusille ihmisille, tulet ennen pitkään saamaan myös uusia ystäviä. Ystävien löytäminen vaatii joskus paljon työtä, mutta se on sen arvoista. 

Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä. Tsemppiä!

Lisää tekstejä samanlaisista aiheista löytyy blogistani sekä Youtube -kanavaltani. Käy katsomassa, mikäli pidit näitä vinkkejä hyödyllisinä, kiitos paljon!

Rakkaudella,

Jevgeni