Näin otat hienoja kuvia älypuhelimella

Uuden taidon oppiminen voi tuntua pelottavalta. On paljon opittavaa ja et välttämättä tiedä mistä aloittaa. Tämä tunne on lamaannuttava ja se saattaa herättää halun luovuttaa. Sosiaalisen median yleistymisen kautta näemme päivittäin kauniita kuvia ja helposti vertaamme omia kuviamme niihin. Siinä muodostuu automaattisesti suorituspaine kuvaamisen suhteen.

Itse uskon siihen, että paras tapa oppia on aloittamalla. Uuden taidon oppimisen ei tarvitse olla alussa määrätietoista tai hyvin suunniteltua. Itse aloittaminen saa oppimisen käyntiin.

Tässä lyhyessä blogikirjoituksessa tavoitteeni on kertoa valokuvaamisen perusasioista ja samalla antaa muutama käytännön neuvo. Valokuvauksen tavoite on ikuistaa asia tai esine, minkä koet olevan kaunis ja saada muut ihmiset näkemään sen samalla tavalla.

Mistä aloittaa?

Valokuvaamista varten tarvitset kameran, jota on helppo kantaa mukana. Jokaisella meillä on tällainen kamera taskussamme. Älypuhelimet ovat jatkuvasti kehittymässä kameroiden laadun suhteen. Kaikki lippulaivapuhelimet ovat hyviä vaihtoehtoja. Itse suosin Applen puhelimia, koska ne optimoivat puhelimella otettuja kuvia ja tuottavat hyvän lopputuloksen. Monet puhelimet sisältävät nykyään myös ”ammattilaisen asetuksen” (PRO). Tämän asetuksen avulla pystyt vaikuttamaan kuvan ulkoasuun. Minä hyödynnän yleensä ISO:a ja valotusaikaa.

Nuori mies valokuvaamassa
Älypuhelimen kamera on riittävän hyvä valokuvaamisen aloittamiseen.

ISO-arvon kautta säädellään kameran kennon valoherkkyyttä. Muuttamalla ISO-arvoa kuvattavan kirkkauden mukaan saat erilaisia lopputuloksia. Suurempi ISO-arvo tekee kennosta herkemmän valolle ja sitä kautta vahvistaa kuvattavan asian tai objektin valoa. Valokuvatessa on hyvä ottaa huomioon, mistä suunnasta valo tulee. 

Valotusajalla nimensä mukaisesti määrität, kuinka pitkän ajan suljin pysyy auki. Lyhyttä valotusaikaa on hyvä käyttää, kun ottaa kuvaa liikkuvista asioista. Käänteisesti pitkä valotusaika on hyvä vaihtoehto, kun haluat ottaa kuvan pysyvistä asioista tai ilmiöistä, jotka ovat luonteeltaan jatkuvia esim.  virtaava vesiputous ja tähtitaivas. Pitkän valotusajan yhteydessä on hyvä pitää kädet vakaana ja olla liikkumatta. Vielä parempi vaihtoehto on hyödyntää kamerajalustaa.

Putilan ranta yöllä
Valotusajan ja ISO:n kautta voit vaikuttaa kuvan lopputulokseen.

Kehystys ja kultainen leikkaus

“Kehystys” on tekniikka, jonka avulla korostetaan tärkein kohde kuvasta ja poistetaan muut ympäristöllä olevat häiriötekijät. Kehystyksen tärkein tavoite on ohjata katsojaa katsomaan juuri sitä asiaa, mihin haluat hänen kiinnittävän huomion.  Vanhan sanonnan mukaan “kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa”. Kuvaajan tulee  kuitenkin antaa katsojalle johtolanka.

Kehystys voi olla joko kuvan reunalla tai keskellä. Monet asiat ovat luonnostaan kehystettyjä, mutta sen voi toteuttaa myös itse keinotekoisesti. Esimerkki keinotekoisesta kehystyksestä on vihkisormus, jonka reiän läpi on kuvattu yksilö tai pariskunta, jota halutaan korostaa.  Toinen esimerkki kehystyksestä on kaupunkimaisemat. Kahden samansuuntaisen rakenteen keskellä on objekti, jota haluat korostaa. Tässä tapauksessa samansuuntaiset rakenteet ovat kuvan kehykset. Mitä enemmän harjoittelet kuvaamista sitä enemmän alat näkemään kehyksiä ympärilläsi.

Toinen keino tuoda asioita esille on kultaisen leikkauksen hyödyntäminen. Kultainen leikkaus perustuu matematiikkaan. Tässä artikkelissa emme kuitenkaan syvenny aiheeseen sen enempää. Kultaista leikkausta voi hyödyntää käyttämällä viivoja ja niiden leikkauksesta muodostuvia ristikkoja. Älypuhelimen kamerassa on yleensä asetus, jonka kautta ristikon saa näkyville kuvauksen yhteydessä. Tykkään hyödyntää ristikkoa asettamalla leikkauskohdat kohtiin, joita haluan korostaa. Näin saan katsojat kiinnittämään huomiota juuri toivomiini kohtiin.

Hae inspiraatiota Instagramista

Instagramista on hyvä hakea inspiraatiota. Sieltä löytyy paljon laadukkaita tilejä, joiden tyyleistä ja teemoista voi katsoa mallia ja sitä kautta ryhtyä muodostamaan omaa tyyliä kuvaamiseen. Toinen asia mitä voi hyödyntää Instagramissa on sijainti ja hashtagit. Näistä on apua, kun haluat vertailla eri kuvakulmia tai mahdollisia kehystyksiä tietystä maamerkistä.   Esimerkiksi jos olet Helsingissä ja haluat kuvata tuomiokirkkoa, niin voit katsoa, miten muut tilit ovat ottaneet kuvan rakennuksesta #tuomiokirkko. 

Voit vertaiila, mitkä kuvakulmat ja sijainnit näyttävät parhaimmalta tai ovat keränneet eniten tykkäyksiä.  Mitä enemmän otat kuvia sitä enemmän alat huomata uusia kuvakulmia ja mahdollisuuksia. Kuvakulmien kanssa saatat huomata, että sinun täytyy kyykistyä tai mennä outoon asentoon. Älä ujostele tai epäröi, sillä usein lopputulos on sen arvoinen.

Viimeistele valokuvasi käyttämällä kuvankäsittelysovelluksia

Käytän Snapseed ja Photoshop Express sovelluksia. Photoshop Express sisältää paljon erilaisia filttereitä, joiden vahvuusastetta voi säädellä. Kuvankäsittelysovelluksien tarkoitus on saada kuvat näyttämään paremmilta. Itse käytän näitä sovelluksia, jotta voin tuoda esille ne värit, mitkä itse näin luonnossa. Monesti kuva ei vastaa sitä väriprofiilia tai syvyyttä mitä näin, kun päätin ottaa kuvan. 

Kallion kirkko
Kehystys ja kuvan käsittelyn kautta saan katsojat kiinnittämään huomiota kirkkoon.

Askel kerrallaan

Uuden taidon omaksuminen vaatii kurinalaisuutta, harjoittelua ja intohimoa. Mitä enemmän harjoittelet sitä paremmaksi kehityt kuvaajana. Tässä vielä neljä vinkkiä valokuvaamiseen:

  1. Ota jatkuvasti kuvia
  2. Luo oma tyyli kuvaamisen ja kuvankäsittelyyn
  3. Hyödynnä ilmaisia verkkomateriaaleja taidon oppimiseksi
  4. Jatka ja toista tätä prosessia